Holistische massagetherapie
Meestal weet je wel hoe het komt dat je niet lekker in je vel zit, maar zijn de klachten inmiddels ‘gewoon’ geworden en heb je ermee leren leven. Je gaat door ondanks dat je weet dat er je iets mee moet maar je weet niet wat.
We leven vaak vanuit ons hoofd en zoeken vanuit het denken naar een oplossing. Zo proberen we controle te krijgen over ons lichaam en geest. Dit verwijdert ons veelal alleen maar verder van onszelf, omdat het lichaam niet los gezien kan worden van het denken: lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De oplossing voor veel klachten en problemen kan je in jezelf vinden. Door bij je eigen gevoel te komen, krijg je inzicht in wat je werkelijk nodig hebt en wat je niet (meer) nodig hebt
Massagetherapie is een krachtige manier om via het lichaam dichter bij jezelf te komen. Niet alleen het fysieke lichaam wordt behandeld, ook de diepere lagen worden ‘aangeraakt’. Oude pijn, maar ook een recente gebeurtenis of een continue gevoel van stress kunnen dan gevoeld worden.
Holisme
Mijn werkwijze is holistisch. Holisme is een veel gehoorde term, maar wat betekent het bij massagetherapie? Holisme betekent letterlijk ‘heel’ of 'geheel'. Bij een holistische benadering van klachten is het uitgangspunt dan ook dat de hele mens wordt gezien. Dat alles wat in een mens aanwezig is, zoals het fysieke lichaam, emoties en gedachten, als een geheel wordt beschouwd. Mijn uitgangspunt is dat al deze aspecten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en continu op elkaar ingrijpen. Wanneer er iets in de wisselwerking tussen deze niveaus langdurig uit balans raakt, stroomt de energie niet meer vrijelijk door het lichaam en steken klachten de kop op.
Veelgestelde Vragen
Wat is massagetherapie?
Massagetherapie brengt je in contact met het huidige moment. Je krijgt de mogelijkheid om met je volledige aandacht te luisteren naar de signalen uit je lichaam. Want: het lichaam liegt nooit. Er kunnen fijne zaken en minder fijne zaken naar voren komen. Een natuurlijke reactie van de mens is om vervelende gevoelens en pijn uit de weg te gaan. Maar dat is nu juist niet helpend. Je wordt begeleid om lichamelijke en mentale reacties die je op dat moment ervaart, toe te laten waardoor ruimte kan ontstaan.
Wanneer massagetherapie?
Chronische stress, een te druk sociaal leven, onopgeloste boosheid en perfectionisme zijn enkele voorbeelden waarbij op den duur lichamelijk ongemak kan ontstaan terwijl de oorzaak op een dieper niveau ligt. Vaak uit dit zich eerst in de spieren, die net zo lang aangespannen blijven tot er iets wordt gedaan aan het onderliggende probleem.
Naast pijnlijke spieren en gewrichten is massagetherapie voor veel meer klachten inzetbaar, zoals:
- Stress- en burn out-klachten
- Onrust
- Hoofdpijn
- Prikkelbaarheid
- Emoties die overheersen zoals boosheid, angst en verdriet
- Piekeren, als je je hoofd maar niet uit kunt zetten
- Perfectionisme
- (Heftige) gebeurtenissen in je leven, uit het verleden of het heden
Massagetherapie kan daarnaast ondersteund en aanvullend zijn als je onder behandeling bent van een arts of andere specialist. Maar ook zonder specifieke klachten is massagetherapie zeer geschikt. Het is een manier om even stil te staan en in contact te komen met je lichaam.
Hoe ziet een behandeling eruit?
Bij de eerste afspraak wordt een anamnese afgenomen. Er is dan uitgebreid de ruimte om eventuele klachten en andere relevante zaken te bespreken. Het is belangrijk om eventuele medische informatie vooraf door te geven. Als er contra-indicaties zijn, kan het namelijk voorkomen dat een behandeling niet door kan gaan.
Algehele contra-indicaties zijn:
- Problemen in de vochthuishouding (hart-aandoeningen, oedeem)
- Koorts
- Oververmoeidheid
- Kanker (in overleg met je (huis)arts kan een massage na behandelingen juist wel aan te raden zijn)
Plaatselijke contra-indicaties zijn:
- Ontstekingen
- Wondjes
- Bloeduitstortingen
- Huidziekten (eczeem, psoriasis)
Uit jouw verhaal blijkt vanzelf welke behandeling op dat moment passend is. De behandelingen zijn volledig afgestemd op jouw situatie en hulpvraag. Het zijn als het ware massages op maat. Naast technieken uit de klassieke -, energetische-, bindweefsel- en voetreflexmassage, gebruik ik holistic pulsing, bewustwordingsoefeningen en mindfulness. Meestal bestaat de behandeling uit een combinatie hiervan.
Als je aan een bepaald thema bij jezelf wilt werken, ben je vaak na een aantal sessies beter in staat om beperkende gewoonten en gedachten op te merken en weerstand bijvoorbeeld om te zetten in toelaten en afwijzing in mildheid.
Voor wie?
Massagetherapie is geschikt voor iedereen. Aanraking is een primaire levensbehoefte. Als dat op de een of andere manier ontbreekt in je leven, kan dat een groot gemis zijn. Baby’s die te weinig aangeraakt worden, kunnen zelfs problemen ontwikkelen in hun gevoelsleven. Aanraken, zoals knuffelen, massage of zelfs al een arm om je heen, geeft een veilig en vertrouwd gevoel. Het maakt hormonen vrij die angst en onrust verminderen en een gevoel van geluk en rust stimuleren.
Wat is de werking van massage?
Massage heeft een gunstige invloed op verschillende systemen in je lichaam:
- De bloedsomloop wordt geactiveerd waardoor er meer zuurstof naar de weefsels gaat en afvalstoffen beter en sneller worden afgevoerd
- Je maakt meer gelukshormonen aan (endorfine en oxytocine) en stresshormonen verminderen (adrenaline en cortisol)
- Je immuunsysteem wordt sterker
- Pijnlijke spieren en pezen worden soepeler
- Het zenuwstelsel komt tot rust
Holistische massagetherapie is primair gericht op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen. Door met al je aandacht in het hier en nu te komen en naar je lichaam te luisteren, ontstaat er ruimte voor herstel.
Je lichaamsbewustzijn wordt vergroot. Je leert luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Als je vaker een behandeling neemt, wordt dat bewustzijn steeds groter en kan je het toepassen in je dagelijkse leven. Massagetherapie nodigt dus ook uit tot persoonlijke ontwikkeling.